Savimaalien testausta salihuoneessa
30.7.18
by
Saana ja Ollin puolella korkeimpien salihuoneiden valmistuttua mietittiin pitkään eri pinnoitusvaihtoehtoja. Toiveena oli hengittävä ja hieman elävä pinta. Muiden huoneiden seinät olemme maalanneet Uulan Into-maaleilla, mutta näihin huoneisiin halusimme testata jotain muuta. Salihuoneissamme on myös yhdessä seinässä kipsilevyä (pakollinen paloseinä jakamaan taloa), toisessa Huokoleijonan päällä makulatuuritapettia ja yhdessä pinkopahvia, joten tämä asetti tiettyjä vaatimuksia. Vastaamme tulivat savimaalit, jotka tuntuivat perinteiseltä ja turvalliselta vaihtoehdolta. Värisävyt näihin maaleihin voi joko ostaa valmiiksi sekoitetuista vaihtoehdoista tai sekoittaa itse, joten myös tämä mahdollisuus pelata pigmenttien kanssa kiinnosti. Salin eri seinät näyttävät eri valaistuksessa, eri päivänaikoina ja vuodenaikoina hyvin erilaisilta, joten mahdollisuus sävyttää maalia kokeilukohtien maalaamisen jälkeen tuntui hyvältä.
Domus Naturan muovittomat ja hengittävät savimaalit sekä sävytyspigmentit hankimme käyttöön Domus Classicalta*. Värien sekoittaminen olikin mielenkiintoinen projekti. Kokeilimme sekoittaa ensin pienempiä määriä värejä eri purkkeihin. Sävytyksessä käytimme Umbran vihreää, mustaa ja sinistä.
Tavoitteena oli saada lämmin, vihertävän harmahtava sävy. Pienessä savimaalimäärässä jo pienikin määrä pigmenttiä muutti sävyä huomattavasti ja eri seinillä maalattaessa sama väri näytti täysin erilaiselta. Maalattaessa maali näytti myös selkeästi lopullista väriä tummemmalta ja kuivui huomattavasti vaaleammaksi useamman tunnin ajan. Vaikka maali oli kosketuskuiva ja uudelleenmaalattavissa 1-3 tunnin kuluttua, sävy näytti vaalenevan vielä pidempään. Perinteisiin maaleihin verrattuna oli mukavaa pystyä sävyttämään maalia itse haluamaansa suuntaan.
Lopulta löysimme meitä miellyttävän sävyn ja sekoitimme sitä ämpärillisen, jotta sama sävy riittäisi varmasti koko huoneeseen. Vaikka yritimme tarkasti merkitä käyttämämme reseptit, tuli joka erästä aina hieman eri sävyinen. Kerralla kannattaa siis sekoittaa varmasti koko huoneeseen riittävä määrä maalia. Maalasimme savimaalia lopulta 3 kerrosta, jotta kaikki sauman ja epätasaisuudet menivät peittoon. Pinnasta tuli mukavan elävä ja samettisen matta. Täyshimmeänä luonnonmaalina savimaali ei sovellu aivan jokaiselle seinälle, sillä se ei kestä pesemistä. Salin seinissä emme kuitenkaan usko, että tästä tulee ongelmaa. Pintaa voi kuitenkin pyyhkiä kevyesti ja ongelmakohtia on helppo myös paikkamaalata tarpeen mukaan. Laitamme pian lisää kuvia valmiista maalatusta huoneesta.
Tavoitteenamme on remontoida sellaisilla metodeilla, että talo seisoo paikallaan vielä seuraavankin sadan vuoden jälkeen. Savimaalin hengittävyys tukee tätä tavoitetta ja lisäksi maali on helppo maalata. Monille materiaaleilla sopivuus oli hyvä etu huoneessa, jossa on kolmea eri pintamateriaalia. Eli eiköhän jatketa savimaalilla myös seuraavankin salihuoneen parissa!
* Tuotteet saatu näkyvyyttä vastaan.